Huawei Matebook D 14"

Huawei Matebook D 14″ arvostelu – ohut, edullinen ja tehokas läppäri

Julkaistu: 4.5.2019

Huawei Matebook D 14” on Huawein 2018 loppupäässä julkaisema ohut, edullinen ja tehokas kannettava tietokone. Oma mallini on 256 GB i5-versio, joka on ollut minulla käytössä noin kuukauden. Tässä arvostelussa keskityn vain tähän läppäriin, enkä Huaweihin brändinä. Tämä läppäri soveltuu parhaiten työskentelyyn, opiskeluun (esim. lukioon) ja matkustamiseen.

Ominaisuuksiltaan tämä läppäri on loistava. Tämä läppäri pitää sisällään seuraavat komponentit:
CPU: i5-8250U
RAM: 8 GB
GPU: NVIDIA GeForce MX150
SSD: 256 GB
Näyttö: 1080p 14″ IPS-näyttö

Liitäntänä löytyy vasemmalta puolelta USB 3 -paikka, HDMI-portti ja USB-C, jota käytetään myös akun lataamiseen.

Oikealta puolelta löytyy USB 2 -paikka ja kuulokeliitäntä. Tässä mallissa on myös sormenjälkitunnistin, joka on yhdistetty virtanapin kanssa

Huawei D 14″ hinta-laatusuhde on loistava, ja se on se syy miksi ostin tämän läppärin itselleni. Ulkonäöltään se on erittäin mukavaa katsottavaa, sillä näytön reunat ovat pienet ja koko läppäri on erittäin ohut. Sen 14-tuumainen näyttö on juuri sopiva, ja näyttö on tarkka, mutta kirkkaus on yksi sen ongelmista. Näyttö ei mene yhtä kirkkaaksi kuten esimerkiksi Macbook Pro, ja sen takia aurinkoisella säällä tai erittäin valaistussa huoneessa näytön katsominen voi olla ikävää. Hyvänä puolena on näytön täysin 180-asteeseen kääntyminen

Toinen huono puoli on Huawein trackpad. Kooltaan se on normaalin kokoinen, mutta jos on tottunut isompaan trackpadiin, niin muutos tuntuu huomattavalta. Fyysinen sormen painallus ei peitä koko trackpadia, vaan ylhäältä puuttuu paineentunnistin, mutta onneksi pienillä älypuhelimen tapasilla kosketuksilla voi trackpadia painaa mistä tahansa.

Tehoiltaan tämä läppäri on erittäin hyvä hintaisekseen. Siinä pyörii esimerkiksi Photoshop erittäin hyvin ja Premiere Pro sujuvasti. Pelaamiseen en tätä läppäriä ostaisi, mutta sekin saattaa onnistua. Normaaliin työskentelyyn – kuten kirjoittamiseen ja nettisurffaamiseen – tehot ovat loistavat.

Näppäimistö tuntuu hyvältä, ja sille löytyy taustavalaisukin. Ylhäältä löytyy normaalit nopeat toiminnot, kuten kirkkaudensäätö, ja oikealta löytyy virtanapin ja sormenjälkitunnistimen yhdistelmä. Sormenjälkitunnistin on erinomainen lisäys tähän läppäriin, ja se toimii erittäin hyvin ja nopeasti.

Akunkestoksi mainostettiin noin 10 tuntia, ja normaalilla käytöllä kyllä se siihen asti voi kestää. Omalla käytölläni olen saanut noin 8 tunnin akunkeston, eikä minun ole tarvinnut huolehtia liikaa akun loppumisesta, kunhan lataan aina päivän päätteeksi akun täyteen.

Läppärin kannen voi sulkea ilman läppärin sammuttamista, jolloin se menee nukkumaan kunnes avaat näytön. Päivän päätteeksi suljin kannen, ja yön yli akkua oli menny vain 1%. Kannattaa toki aina välillä silti sammuttaa ja käynnistää kone uudestaan. Itse koneen käynnistys joko kokonaan sammuksista tai unista on erittäin nopea, ja niin on myös kirjautuminenkin sormenjäljellä.

Käyttöiän ennustan olevan hyvä, koska läppäri tuntuu ihan hyvin koodulta ja speksien ei pitäisi vanhentua ihan heti. Kunhan ei täytä läppäriä turhilla ohjelmilla ja pidä liikaa samaan aikaan pyöriviä ohjelmia päällä, niin uskon läppärin pyörittävän esimerkiksi Photoshoppia hyvin vuosien ajan.